Zamjenik gradonačelnika Ivan Gereci na sajmovima turizma i energetike

Zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Ivan Gereci koji službeno vodi Turističku zajednicu Grada Dugog Sela, te u gradu vodi resor ekološki prihvatljive energije, krajem veljače i početkom ožujka, sudjelovao je na dva značajna događanja iz svojih domena rada.

Gereci je koncem veljače sudjelovao, kao član izaslanstva Turističke zajednice sjeverozapadne hrvatske, zajedno s direktoricom Turističkog ured Zagrebačke županije Ružicom Pešperić i zamjenikom predssjednika skupštine TZ Zagrebačke županije na Sajmu turizma u Beogradu. Naše izaslanstvo predstavilo je kontinentalni turizam u Hrvatskoj kao relevantni faktor hrvatskog turizma, a u okviru predstavljanja Hrvatske kao zemlje partnera na spomenutom sajmu. Štoviše, Sajam je i otvorio državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Ivan Mujo, a Hrvatska je u Srbiji predstavljena pod sloganima „Zemlja hiljadu ostrva“ i „Tako lepa – tako blizu“.

Osim toga Gereci je početkom ožujka sudjelovao na „World sustainble energy days“ – sajmu energetike koji je održan u gradu Wellsu u Gornjoj Austriji. Na sajmu su bile okupljene svi vodeći svjetski proizvođači opreme za izgradnju pasivnih kuća i obnovljivih izvora energije- solarnih kolektora i fotonaponskih ploča. Na čelu našeg izaslanstva bio je dr Julije Tomac iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a Gereci je sudjelovao kao predstavnik jedinica lokalne samouprave jer Grad Dugo Selo uspješno surađuje na nekoliko projekata iz ove domene.

Hrvatsko izaslanstvo primio je gradonačelnik Grada Wellsa koji već petnaest godina intenzivno ulaže u obnovljive izvore energije, a do 2020. godine treba postati energetski neovisan grad. Izaslanstvo je razgledalo i jedan od tamošnjih dječjih vrtića, izgrađen kao pasivna kuća,  a riječ je o modelu koji bi se mogao primijeniti i kod nas te je posjećena i jedna od tamošnjih tvornica solarnih kolektora.