Vincekovo u Dugom Selu

U organizaciji Turističke zajednice Dugo Selo, Udruge vinogradara i vinara „Terra Sancti Martini“ i uz pokroviteljstvo Grada Dugo Selo, u petak je na Martin Bregu obilježeno Vincekovo.

Tradicijski obred rezidbe u gradskom vinogradu podno crkve i kipa sv. Martina je vodio iskusni vinogradar Josip Kulaš. Obred je počeo stihovima „Trsek moj zbudi se, dosta si spal“ da bi se potom nastavio tradicionalnim vinarskim molitvama kojima se tjera suša, vremenske nepogode i bolesti kao i sve ono loše što bi moglo utjecati na urod grožđa.

Stjepan Graberec je ritualno odrezao tri grančice s tri pupa koje se potom stavljaju u kuću, uz prozor tople prostorije. Naime, po broju izniklih pupoljaka će se znati kakva će biti vinorodna godina. Orezani trs se poškropio starim vinom i ukrasio kobasicama kojima se zaziva plodnost i dobar urod. Anto Bauer, predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Terra Sancti Martini“, je naglasio kako se svi vinogradari,koji žele dobar urod, moraju sami potruditi i uložiti puno rada i ljubavi u trs i zemlju. Dobrim željama za uspješan urod i dobru kapljicu se pridružio i gradonačelnik Vlado Kruhak, koji je pritom pozdravio sve prisutne ljubitelje ovog narodnog običaja.

Za stare popevke i vinske stihove su se pobrinuli tamburaši KUD-a Preporod, a atmosferu su dodatno zagrijali članovi DVD-a Dugo Selo koji su se pobrinuli za postavljanje šatora, kuhanje vina i kobasica. Hrabri Dugoselci su tako u veselom raspoloženju, unatoč hladnoj noći posutoj pahuljama, obilježili ovaj stari običaj.