VINCEKOVO NA MARTIN BREGU

U organizaciji Turističke zajednice Grada Dugog Sela i Udruge vinogradara i vinara „Terra sancti Martini“ u nedjelju s početkom u 16,00 sati održat će se tradicionalna rezidba vinove loze kojom se obilježava početak radova u vinogradu.
U programu nastupa Kulturno umjetničko društvo „Preporod“, a za sve posjetitelje pripremljena je tradicionalna okrjepa – kobasice i kuhano vino.

Mjesto održavanja je gradski vinograd na Martin bregu.

Sv. Vinko

sv-vinko2Živio je u IV. stoljeću u Zaragozi u Španjolskoj. Bio je obrazovan  u vjerskim i svjetovnim naucima, spretan na riječi, pa ga je lokalni biskup Valerije uzeo u službu za đakona.
U to vrijeme vladao je car Dioklecijan koji je progonio kršćane. Prokonzul  Dacijan uhitio je biskupa Valerija i njegovog đakona Vinka. Na ispitivanju đakon Vinko je toliko vješto svojim govorničkim vještinama zbunjivao istražitelje da su izgubili sve argumente za optužbu kršćana. Prokonzul je tada odlučio staviti đakona Vinka na muke.
No mladi je đakon ustrajao na vjernosti i položio svoj mladi život za Crkvu. Legenda kaže da je Dacijan kada je shvatio da mučenje neće dati rezultate pokušao podmititi mladog đakona raskošima i ljubaznošću..
Naredio je da ga polože u postelju prostrtu ružama, no čim je Vinko stavljen u nju, preporuči svoju dušu Bogu i umre. Dacijan naređuje da se tijelo baci divljim zvijerima, ali u taj čas doleti gavran i obrani tijelo mladog đakona. Tada odluče tijelo staviti u lađu i baciti ga sa zavezanim mlinskim kamenom oko vrata. No tijelo je na čudesan  način izbačeno na obalu.
Na slikama se Sv. Vinko prikazuje kao prekrasan mladić obučen u dalmatiku. Nosi palmu mučeništva, a posebna su mu oznaka dvije vrane koje su pratile lađu koje je prevozila svečeve moći od rta San Vincente do Lisabona gdje se i sad čuvaju.
Sveti Vinko se slavi kao zaštitnik vinogradara 22. siječnja.

Narodni običaji na blagdan Sv. Vinka

Na dan Sv. Vinka vinogradar ide u vinograd, po „sakomu vremenu“, pa i „po dežđu i po snijegu“.
Kod najdražeg trsa, zalije trs starim vinom i pri tom moli:
„ Dragi Bog čuvaj trsa mog
Evo ti zrelog vina
Da bu dobra godina
Oblake razmakni
Sunce primakni
Mraza zgoni
Na tuču zvoni.
Se bum obdelal
Da bi v jesen popeval
Rozgvu si bum zel
I vu vodu del.
Sv. Vincek pokaži svetu
Kak bu vu novome letu.“

Rozgva se odreže od reznika i stavi u čašu ili vazu s vodomkoju je poželjno držati u toploj i svijetloj prostoriji. Voda se povremeno mijenja, a nakon dva, tri tjedna rozgva propupa i pokazuje listove i cvijet. Po tome se vidi kako je trs prezimio da se zna kakvu rezidbu u vinogradu primijeniti.

Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam u klijeti ili podrumu. Ako je više pajdaša red je da svaki dobije za uspomenu po jednu grančicu trsa.

Obično si na taj dan vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu.