Uspješno protekao 1. Božićni sajam „Anđelek fest“ – I nebo sada zna gdje je Dugo Selo

Ovakav Sajam nedostajao je Dugom Selu, a zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo i Gradu Dugom Selu kao organizatorima prvog Božićnog sajma „Anđelek fest“ koji se održavao u Domu HV-a od 14. do 16. prosinca, on je uspješno i održan. Sajam prodajno-izložbenog i humanitarnog karaktera okupio je 40 izlagača koji u svojoj ponudi izložili proizvode, rukotvorine, unikatna djela na temu anđela – glavne niti vodilje ovog Sajma, uz naravno ostali božićni i ukrasni asortiman. Sajam je otvorio gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak s riječima kako je manifestacija posveta našim najmlađim građanima – dugoselskim anđelima.

Sajam su pratile brojne zanimljivosti u programu, kao što su besplatne kreativne radionice za djecu u kojima su izrađivali anđele od vune, komušine, recikliranog materijala, balona, a naučili su praviti zanimljive i efektne božićne ukrase od štapića za uši i šarenih slamki. Svakodnevno je održano čitanje božićnih priča za djecu u izvedbi, najmlađih članova Dramske družine KUD-a Preporod, izložba likovnih i literarnih radova djece te ugostiteljska ponuda uz degustaciju prigodne Anđeoske kapljice, kuhanog vina i vrlo popularnog punča. Zimski ugođaj grada posjetitelji Sajma mogli su doživjeti i na Božićnom fijakeru, kao popratnom sadržaju Anđelek festa, koji se pokazao kao posebna atrakcija oživivši neka stara, zaboravljena vremena  na dugoselskim ulicama.

Tijekom sajmenih dana održavala se i humanitarnu akciju „Anđeoska škrinjica“ u koju su svi zainteresirani mogli staviti svoje priloge, darove za djecu obitelji slabijeg imovinskog statusa uvedeni u sustav socijalne skrbi. Sadržaj prepun igračaka, odjeće, slatkiša i ostalih potrepština predan je predstavnicima Centra za socijalnu skrb. Uz zatvaranje Sajma nastupila su djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo uz pratnju dugoselske violinistice Sanje Kociper i mlada dugoselska flautistica Marta Sesar, nakon čega su nagrađeni literarni i likovni radovi. U kategoriji proze prvo mjesto je osvojila priča Ive Hrdan „Anđeo čuvar“, druga je Dijana Belonjek i njen „Anđeo, a treća i ujedno najmlađa sudionica, drugašica Mare Nike Lukšić s „Anđelićem“. U kategoriji poezije prva je Veronika Kostanjevac s „Anđelima“, druga Hannah Gašparović i „Anđeo čuvar moj“, a treća Irena Bešlić „Moj anđeo“. Pristigle radove ocijenio je stručni žiri u sastavu Igor Knižek, Nada Kozić i Ivana Gudelj. Održan je natječja za kratku priču na Facebook stranici Dugoselske kronike na koji je pristiglo 10 priča – a najuspješnija je priča Lane Srpak „Anđeo“, drugo mjesto podijelile su Snježana Žibrat s pričom “Jednog je dana anđeo odlučio skinuti krila“ i Nives Kovač s „Anđeoskim (ne)zgodama“, dok je treće mjesto prema broju glasova posjetitelja FB stranice pripalo Mirjani Devčić i njenoj priči „Anđeo Ivek“.

Na kraju vjerujemo kako će priča koju su organizatori započeli sa Sajmom „Anđelek fest“ nastaviti i dalje, i kako će ga svi ljudi dobre volje do kojih je doprla poruka anđela htjeti posjetiti i sljedeće godine. Bitno je jedino vjerovati u anđele.