Turističko vijeće usvojilo izvješće o prošlogodišnjem programu i financijskom planu

turističko vijeće dugo seloJednoglasnom odlukom članova Turističkog vijeća Turističke zajednica Grada Dugog Sela, koji su jučer održali 6. redovnu sjednicu, prihvaćeno je izvješće o ostvarenju godišnjeg programa rada i financijskog plana TZ Dugo Selo za 2012. godinu. Programski ciljevi i projekti su u većini ostvareni, planirani prihodi realizirani su okviru zadanih parametara. Iako su planirani prihodi bili veći, ukupno 522.000 kuna, realizirano je nešto manje – 436.180 kuna. Rashodna strana je nešto veća od prihoda i iznosi 452.433 kuna, no razlika se pokriva prenesenim sredstvima iz 2011. Godine koji iznose 25.442 kune.

Tom prilikom potpredsjednik Turističke zajednice grada Dugog Sela Ivan Gereci kazao je kako su planirani prihodi iz Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma prošle godine izostali (ukupno 95.000 kuna). Radi se o natječajnim sredstvima za pojedine projekte na koje je dugoselska TZ aplicirala. Spomenute su planirane rampe za prilaz osobama s invaliditetom, koje su trebale biti postavljene na ulazu u gradsku upravu i kod POU Dugo Selo, te prilagodba svih pješačkih prijelaza za osobe s invaliditetom. Konkretno za ove projekte od Ministarstva turizma zatraženo je 60.000 kuna.    

Protekle godine TZ Dugo Selo ostvarila je organizaciju Vincekovog, Fašnika, likovne igraonice – uskrsno bojanje jaja u Parku, obilježavanje Dana planeta Zemlja i akcija Volim Hrvatsku. Zatim u srpnju je organizirana Izložba vina i Dani templara, potom su uslijedile Dugoselske jeseni, Martinski dani i Badnjak za građane. Planirana organizacija Dječjeg tjedna nije ostvarena kroz Turističku zajednicu, već u okviru obrazovnih institucija na području grada, kazao je Gereci. Od promotivnih aktivnosti prošle godine je realizirana prezentacija grada Dugog Sela u Biogradu na Moru i nastavak međunarodne suradnje s prijateljskim francuskim Kantonom Saint Simon, dok prezentacija Dugog Sela na manifestaciji Martin je u Zagrebu nije ostvarena zbog usporedne organizacije Martinskih dana i Dana grada u Dugom Selu.

Član Turističkog vijeća Milan Galić konstatirao je kako se slaže sa svim programskim smjernicama i realizacijom istih, no smatra kako bi ovo tijelo trebalo biti upoznato s realizacijom svakog pojedinog projekta u programu. Predložio je, i ovaj puta, da se članovi Vijeća aktivnije uključuju u projekte. Zvonko Barilić smatra kako sve dok u TZ nije zaposlen profesionalac situacija neće biti drugačija, dodajući ipak kako vođenje turističke zajednice dobro funkcionira s obzirom na sve okolnosti. Predložio je kako bi TZ mogla ući u investiciju nabavke razglasa s obzirom na čestu potrebu korištenja uz gotove sve manifestacije. Također predlaže da se uz Dan planeta Zemlja pokrene projekt izrade hortikulturnog uređenja grada Dugog Sela, ili barem pojedinih dijelova grada, a dodaje kako se za promidžbu, oglašavanje i promociju turističkih projekata ipak mora izdvajati više od onoga što se planira. Na raju potpredsjednik TZ Gereci upoznao je članove Vijeća s predstojećim aktivnostima – već ovog vikenda TZ Dugo Selo sudjelovat će u manifestaciji „Turistička ponuda Zagrebačke županije“ koja se održava od danas, do nedjelje 24. Veljače na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Turistička zajednica Grada Dugog Sela promovirat će gradsku manifestaciju „U susret Uskrsu“ – uskrsno bojanje jaja u Parku grofa Drašković koje će se održati 23. ožujka te suvenire dugoselskog kraja. Tog 23. ožujka grad Dugo Selo očekuje i veliki koncert u organizaciji Grada Dugog Sela i Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo – na kojem će nastupiti Psihomodo pop, kao i još dvije grupe. Koncert će se održati u Domu HV-a, a pratit će ga prethodno blagoslov motora i proslava 5. rođendana dugoselskog Moto kluba. Očekuje se dolazak velikog borja motorista iz Hrvatske i okolnih zemalja. Isto tako, tog dana, 23. ožujka u Parku grofa Drašković održat će se Sajam tradicijske baštine u organizaciji dugoselske tvrtke Kamo na izlet d.o.o. koji je prošle godine po prvi puta organiziran, a već ove  godine ima županijski predikat. A u travnju, od 19. do 21. – očekuje nas dugoselski Sajam cvijeća, svake godine sve posjećenija gradska manifestacija.