Tradicijske vrijednosti i narodno blago

Turistička zajednica Dugo Selo u suradnji s drugim nositeljima društvenog života – Gradskim poglavarstvom, Pučkim otvorenim učilištem, Radio Martinom, KUD-om «Preporod», sportskim i inim udrugama organizirana prigodne manifestacija i razvija djelatnost utemeljenu na tradicijskim vrijednostima.

«Dugoselske jeseni» obuhvaćaju skup manifestacija posvećenih tradicijskim djelatnostima ovdašnjih ljudi – obrađivanju vinograda i proizvodnji vina. Tradicijski obred krštenja mošta za blagdan Sv. Martina, zaštitnika naše župe koja nosi njegovo sveto ime, održava se uoči 11. studenog – na Martinje kad se obilježava i Dan grada Dugog Sela.

Svetkovine se održavaju na Martin Bregu, pored stare crkve sv. Martina gdje je postavljena i skulptura ovog sveca zaštitnika, izrađena u drvetu (autora J. Cikača). Istovjetna skulptura izrađena u manjim dimenzijama proglašena je dugoselskim suvenirom. Izložba vina Dugoselsko-vrbovečkog vinogorja te smotra narodnog stvaralaštva održavaju se početkom lipnja također na Martin Bregu u prostoru ugostiteljsko-turističkog objekta «Kleti obitelji Bunčić». Tijekom cijele godine vinari i vinogradari sastaju se s pajdašima u svetomartinskim klijetima, obrađuju vinograde, proizvode grožđe i vino, svetkuju za blagdan Vincekovo, prigodom berbe, te za Martinje.

Tijekom veljače središnji prostor gradskog područja mjesto je za tradicionalno «fašničko spelavanje». Na blagdan rada – 1. svibnja održava se kulturni program u središnjem gradskom parku gdje se pripravlja tradicionalni radnički grah. Tijekom cijele godine održavaju se brojne sportske manifestacija i natjecanja: međunarodni auto-rally, teniski turniri, ribolovna natjecanja, nogometni, rukometni, stolno-teniski, šahovske i drugi susreti. Gotovo sve manifestacije prate nastupu KUD-a «Preporod» koji često gostuje i nastupu na pozornicama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Stotinjak članova amatera njeguje tradiciju, običaje, folklor i glazbu, te posebno vrijednu zbirku narodnih nošnji. Tisuće starih etnografskih i odjevnih predmeta u svojoj zbirci čuva dugoselski sakupljač narodnoga blaga Krešimir Fotović. Pučko otvoreno učilište Dugo Selo od 1961. provodi kulturnu, obrazovnu i informativnu djelatnost. U Gradskoj knjižnici čitatelji se koriste bogatim fondom knjiga te vrijednom zavičajnom zbirkom. Na dugoselskom području stvara veći broj umjetnika nadahnutih motivima iz sredine koja ih okružuje. Izložbe njihovih djela održavaju se u prostoru Učilišta, Knjižnice i drugdje. Organiziraju se likovni susreti na otvorenom na kojima pored domaćih gostuju umjetnici iz drugih gradova.

Narodno blago i tradicijske vrijednosti u dugoselskom kraju stvaraju se i čuvaju gotovo osam stoljeća.