Svi grijesi otišli su s paljenjem fašnika

Desetak godina Dugo Selo je bilo bez velikog fašnika i suđenja Princu Fašniku koji je po tradiciji kriv za sve loše što se tijekom godine događalo. Ove godine, međutim, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo odlučilo je, po četvrti put, kako bilježi dugoselska povijest, obnoviti i organizirati Dugoselski fašnik, a paralelno uz mali fašnik koji tradicionalno organizira Turistička zajednica Grada Dugog Sela te uz medijsko pokroviteljstvo Radio Martina.
Fašnička povorka, koju su predvodile Dugoselske mažoretkinje, kretala se već uobičajenom rutom, s dugoselskog sajmišta, Kolodvorskom, ispod vure pa sve do rukometnog igrališta gdje je bila središnja pozornica.
Ispred časnog fašničkog suda, koji se nalazio pod vurom, prodefiliralo je jedanaest malih fašničkih skupina iz dječjih vrtića s područja grada te iz sve četiri osnovne škole na dugoselskom području. Pobjedu na malom fašniku odnijela je skupina Eko Papirko iz OŠ Stjepana Radića Božjakovina, drugo mjesto osvojili su Marsovci iz Dječjeg vrtića “Buba Biba”, a treće Veseli tramvaj iz OŠ Josipa Zorića- Dugo Selo.Posebnu kreativnost pokazale su fašničkom sudu i velikom broju okupljene publike pod vurom tzv. velike fašničke skupine. Gradska udruga umirovljenika na duhovit je način prikazala sve poteškoće s kojima se bore umirovljenici – od hitne pomoći do problema s Dukomom. “Brckovečki mesari”, zvala se skupina KUD-a “August Cesarec”, koja je zorno prikazala kolinje – običaj s kojim ćemo se morati oprostiti s ulaskom u Europu. Zasigurno najduhovitiju kreaciju pokazala je skupina Mjesnog odbora Kopčevec koja je otkrila sve griješnike u Hrvatskoj vladi i strpala ih u Hotel Remetinec. Slični scenarij imala je i najmnogoljudnija skupina Prigorski kmeti iz Prepuštovca koja je Dugoselce obradovala i s par prigodnih fašničkih pjesmica, a u kojoj su se krile i znamenite osobe, od premijerke Kosor, preko Josipa Broza pa sve do Jelačića Bana. Na koncu stiglo je i izaslanstvo Libije na čelu osobno s Gadafijem koji je oduševio prisutne prigodnim govorom na arapskom.
Fašnički sud odlučio je da prva nagrada pripadne Prepuštovčanima, drugo mjesto zauzeo je Kopčevec, a treće Gradska udruga umirovljenika.
Nagrade su osigurali Obitelj Bunčić, Mesnice Pešun te Udruga vinogradara i vinara “Terra sancti Martini”.
Samog Princa Fašnika stigla je pak neminovna sudbina, prema već ranije pripremljenoj optužbi u kojoj su bile sadržane sve dugoselske muke i nevolje, osudio ga je sudac čiju je ulogu preuzeo Denis Bašić, a ključ grada fašnička guska ponovo je vratila gradonačelniku Vladi Kruhaku koji je pak sve članove maskiranih skupina odlučio počastiti kobasicama i krafnama dok se za zabavni dio programa pobrinula glazbena skupina KIM.

[scrollGallery id=11 start=5 autoScroll=false thumbsdown=false]