Smrdljivi Martin saznaje: Smjena vlasti u nedjelju

Kako smo već najavljivali, ove će nedjelje 19. veljače doći do smjene vlasti u našem gradu. Sastanak zamaškaranih skupina zakazan je u 13 sati na gradskom sajmištu, a na njegovom dnevnom redu samo je jedna točka – ostavka gradske vlasti. Nakon što usuglase plan i program, nove snage udružene u šarenoliku koaliciju za svog će vođu postaviti jednog i jedinog Dugoselskog fašnika. Prva će krenuti Mala povorka sastavljena od čak četrnaest skupina najmlađih pučista  i oko 14 sati okupirati glavne prometnice Kolodvorsku i Zorićevu te tako, neslužbeno doznajemo, pokušati spriječiti dolazak političkih protivnika. To bi trebalo potrajati oko pola sata kako bi u 14 i 30 sati započeo njihov prigodni program na središnjoj pozornici.  Za centralno mjesto fašničkog slavlja odabrano je rukometno igralište, tik pored zgrade u kojoj obitava uredništvo Smrdljivog Martina. Za to će vrijeme, Velika fašnička povorka, u kojoj sudjeluju četiri skupine, biti zaustavljena u Kolodvorskoj ispod vure, gdje će je dobro ocijeniti i procijeniti kako bi mogla nastaviti put. Tulum počinje u 15 i 30 sati, a pozivaju se svi, bez obzira na boje perika i duljine nosova. Po slobodnoj procjeni relevantnih analitičara i kalendaru Maya, vladavina fašnika neće dugo trajati. Početak kraja predviđen je za 15 i 45 sati kad počinje i pravedno suđenje. Iz pouzdanog izvora (podaci poznati uredništvu Smrdljivog Martina) doznajemo da će biti osuđen, bez mogućnosti pomilovanja, na lomaču. Od istog izvora saznajemo da će ostali sudionici puča biti amnestirani i ušutkani krafnama, kobasicama, čajem i kuhanim vinom.  One koji su prošli ispitivanje čekaju vrijedni pokloni. Dodatne informacije o pozadini ovog događanja možete saznati u svježe tiskanom broju službenih novina fašničke vlasti Smrdljivog Martina, a ako dođete na rukometno igralište. Također, svi zainteresirani mogu postati pučani ovog ustroja, a prijave prima uredništvo Smrdljivog Martina, J. Zorića 21a, telefoni: 2753-419 ili 099/2399-400.

 

Pozadina izbora Fašnika

Opet neslužbeno, a pouzdano, saznajemo kako je u redovima buduće nedjeljne vlasti, u tijeku predizborna kampanja za izbor Fašnika. Sve to kazale su nam susretljive kolege iz Smrdljivog Martina te nam ustupili program jednog od kandidata. Radi se o Štefu Daždevnjaku, rođaku Blaža Daždevnjaka v.b.D. (visoko baždareni Dugoselac). Njegovo viđenje stvari donosimo u cijelosti.

Kampanja Štefa Daždevnjaka

Nišče sam tak nemre

Princ Fašnik postati

Em se za to mora

Kampanju spelavati.


Si Daždevnjaki z Dugog Sela,

I još ženske, deca i stari,

Na kup bu došla družina cela.

K tomu kumi, pajdaši, si mejaši,

Grintafci i muži pravi,

Si kaj su trnac blizu imeli,

Si kaj su jenput z nami pili,

Si se buju skupa zbrali

I svoju Daždevnjačku,

Fest rodolubnu stranku otprli.


Čist lahke bu Štef pobedil

Kajti bu obečal sima

Jeftine vode i jeftinega plina,

Jenu fabriku v Lukarišču,

Drugu pri kolodvoru,

Dve fabrike f Kopčevcu,

Cestu ravnu od Kozinščaka

Do Medveščaka v Zagrebu

I bolnicu na Martin bregu.

Sima još limuzine

Da se na posel pelaju.


Tak buju si Daždevnjaki

Dobru žnjoru imeli

I se do drugog fašnika

Buju sretno živeli – i

FAMILIJU poštivali!

Zapisal Blaž Daždevnjak v.b.D. točne tak kak mu je Štef Daždevnjak f pero zdikteral.

 

Glavni i odgovorni za ovogodišnji Dugoselski fašnik su Turistička zajednica Dugo Selo i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, a medijski pokrovitelji Radio Martin i Dugoselska kronika.