Otvorena izložba «Dani Templara u Dugom Selu»

Zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Ivan Gereci, danas je u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije, u Zagrebu otvorio izložbu «Dani Templara u Dugom Selu».

Na izložbi se mogu vidjeti slike iz zbirke Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo nastale na susretima likovnih umjetnika Zagrebačke županije, kao i knjige iz područja navedene tematike te eksponati o temi Templara u Zemlji sv. Martina.

Prilikom svečanog otvorenja Gereci je naglasio kako je ova izložba i svojevrsna pozivnica na Međunarodni viteški turnir koji će se održati 3. i 4. srpnja na Martin Bregu. Gereci se je zahvalio Udruzi «Vitezovi Zelingradski» koji su ustupili dio eksponata za ovu izložbu, a sastoje se od viteške opreme i oružja. Ujedno je naglasio kako datum održavanja turnira nije slučajno izabran već je to stoga što se 4. srpnja obilježava dan kada je sv. Martin postao biskupom po kojem i crkva nosi ime te je na taj način zajedno s Templarima zaokružena jedna cjelina.

Svečanom otvorenju nazočio je i predsjednik Turističke zajednice Zagrebačke županije Vlado Horina koji je rekao kako se ovom izložbom predstavlja jedan kulturno turistički proizvod, odnosno manifestacija koja će nas vratiti duboko u povijest – u vrijeme Templara koji u Dugom Selu imaju svoju tradiciju.

Onaj stručni osvrt na izložbu dao je i dr.sc. Juraj Belaj, znanstveni suradnik Instituta za arheologiju koji je rekao nešto više o Templarima. Spomenuo je kako su Templari viteški red koji je osnovan u Jeruzalemu s namjerom da brani hodočasnike na putu prema njemu. Oni su postali poprilično popularni te su im europski vladari počeli davati posjede pa su tako vrlo brzo stigli i na područje Hrvatske u 12. stoljeću, a 1209. godine od kralja Andrije II. dobili su posjed – Zemlju sv. Martina. Iako se točno ne zna gdje se nalazi kuća, odnosno središte posjeda Templara pretpostavlja se kako je ono uz crkvu sv. Martina te tamo Institut za arheologiju od 2002. godine vrši arheološka istraživanja. Jedno od najzanimljivijih pronalazaka svakako je i nadgrobna ploča koja je nađena u crkvi, naglasio je Belaj.

Ova izložba bit će otvorena do 12. srpnja te u tom periodu svi zainteresirani mogu je pogledati, a sve one koje zanima pogled na život i običaje ljudi tog doba mogu doći na Međunarodni viteški turnir koji će se održavati, kako smo gore već i spomenuli, 3. i 4. srpnja. Na autentičnoj povijesnoj lokaciji, ispod drevne crkve sv. Martina, odakle je veliki templarski meštar 1241. godine poveo templarsku vojsku u bitku protiv Mongola, okupit će se viteške skupine Hrvatske, Mađarske i Slovačke te će pokušati dočarati ljude i običaje tog doba. Posebna zanimljivost turnira bit će i noćna bitka pod zidinama stare crkve svetog Martina iz 1209. godine.

[nggallery id=3]