Održano Turističko vijeće – Dugo Selo ima turističkog potencijala

Danas je održana 3. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dugog Sela čije su točke dnevnog reda većinom bile informacije koje su primljene na znanje. Zamjenik predsjednika TZ-a Ivan Gereci informirao je članove Vijeća o realiziranim manifestacijama. Među njima je prvo ovogodišnje događanje Vincekovo, slijede Fašnik, uskrsno bojanje jaja u Parku grofova Drašković, akcija „Volim Hrvatsku“, izložba vina, Dani templara odnosno srpanjski viteški turnir te događanja u sklopu 18. dugoselskih jeseni – 6.biciklijada, „Političko pecanje i fišijada“, dodjela nagrada vinarima, berba, kiparska kolonija… Gereci se osvrnuo na ova događanja kazavši kako su sva bila dobro posjećena, no kako bi bilo dobro da se i jače reklamiraju, osim na lokalnoj razini. Spomenuo je i posjet gradu prijatelju Biogradu n/m gdje je Dugo Selo prezentirano u špici sezone, a nastupi KUD-a „Preporod“, PK „Lana“, aktivnosti izviđača i „Hrvatskih vitezova“ te izložba „Kaj ja znam…“ Foto kluba „Lux“ u biogradskom Zavičajnom muzeju imali su dobre reakcije.  Članove Vijeća zanimalo je što će biti s umjetninama kiparske kolonije te su zaključili kakao bi ih trebalo smjestiti negdje gdje bi se sačuvala njihova vrijednost. Također, zanimalo ih je i što je s djelima prijašnjih kolonija te kako bi trebalo naći neki prostor za njih kako bi bili dostupni javnosti, a možda i organizirati kakvu retrospektivnu izložbu. Od događanja koja slijede tu su Martinski dani – dan Grada, proslava Martinja, obrtnički sajam. Tu su još i Festival mladih, festival folklora u organizaciji KUD-a „Preporod“ te tamburaško natjecanje Osnovne glazbene škole za kojeg su prijave u tijeku. 

Planira se i seminar o baštini Sv. Martina te jače povezivanje sa svima koji štuju ovog sveca zaštitnika poput Virja, Marofa, Donje Voće. Tendencija je da Dugo Selo bude prva točka na itinereru odnosno centar svetomartinske baštine u Hrvatskoj.

Ići će se i na put u Szombathely, Martinov rodni grad, gdje se očekuje susret s gradonačelnikom, a i bratimljenje s tim gradom. Članovi su informirani i o financijskom izvješću po kojem je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno ukupno 145,024 kune prihoda, dok su rashodi 82,105 kuna a odnose se na troškove za manifestacija. Napomenuto je kako se sve radi u skladu s financijskim zaleđem, a i kako TZ nema zaposlenog profesionalca. Na sjednici je prihvaćen program rada i financijski plan za 2012. godinu. Planirani prihodi iznose 522,000 kuna kao i rashodi. Vijeće se složilo s konstatacijom članova Zvonka Barilića i Milana Galića kako je razvoj dugoselskog turizma multidisciplinarno pitanje koje obuhvaća sve od održavanja okoliša pa do kulture življenja. Govorilo se i o brandiranju grada s obzirom da Dugo Selo ima potencijala i to od geografskog položaja (blizina Zagreba), prirodnih resursa (vinogradi), pa do kulturne i povijesne baštine i tradicije (Sv. Martin, crkve, templari, arheološko nalazište). Dogovoreno je i kako će se održati tematska sjednica na kojoj bi se iznio strateški program kako bi se ti potencijali i razvili.