Održana 4. likovna radionica i izložba „U susret Uskrsu“: Zelena, cvjetna i jaja na kockice…

Gradski par Perivoj grofova Drašković u subotnje prije podne 31. ožujka bilo je najveselije mjesto u Dugom Selu – okupivši se u njemu preko 500 ljudi – djece, roditelja, voditelja, građana. Naime, u 4. po redu likovnoj radionici i izložbi na otvorenom „U susret Uskrsu“ sudjelovalo je 20 grupa djece iz Dugog Sela i Biograda koja su izrađivala i ukrašavala velike modele pisanica, po uzoru na prijašnje godine, da bi na kraju Komisija sastavljena od članova – voditeljice cijelog projekta Arielle Melić, zamjenika gradonačelnika Dugog Sela Ivana Gerecija i Više kustosice Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Nada Beroš odlučila koje su pisanice najljepše. A odluka je pala da u kategoriji predškolske djece pisanica „Zeleno, zeleno…“ Dječjeg vrtića DIDI starije skupine Ježići, voditeljica Josipe Mrnjaus i Ane Končar bude proglašeno najboljim. Drugo mjesto pripalo je DV Buba Biba s pisanicom „Zaposleni zeko na privremenom radu“ voditeljice Andreje Čukelj, a treće DV Dugo Selo „Buđenje proljeća“ voditeljice Ivane Brekalo. U kategoriji školske djece – 1. mjesto osvojili su učenici 4.a razreda OŠ Ivana Benkovića, voditeljice Željke Kušen s pisanicom pod nazivom „Veseli Cvjetko“. Drugo mjesto osvojili su učenici 3.d razreda OŠ Ivana Benkovića „Mozaik jaje“ voditeljice Marije Jug, te treće mjesto pripalo je učenicima 1.a i 1.d razreda OŠ Josipa Zorića „Proljetno buđenje“ voditeljica Radojke Lulić i Ivane Matešić. U kategoriji izvanškolskih aktivnosti – prvi su polaznici Likovne radionice Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo voditelja Roberta Samardžića koji su izradili „Jaje na kockice“; druga je Ema Melić sa svojom pisanicom „Puzzle jaje“; a treći su polaznici Dnevnog centra Stančić Dugo Selo sa svojim djelom „Radost“ voditeljica Marije Jelić i Zorice Balija.

Osim održane likovne radionice u kojoj su sudjelovala djeca iz dugoselskih dječjih vrtića i osnovnih škola, kao i učenici iz Biograda – organiziran je i prigodni program u kojem su nastupili KUD Preporod, Dugoselske maožoretkinje, Plesni klub Lana, Vokalni ansambl Duga, Učenici Osnovne glazbene škole Dugo Selo, a Dječji vrtić Dugo Selo organizira izvedbu kazališne predstave „Tko je u jajetu?“. Razigranosti izložbe i radionice doprinijele su i igre – utrka jajima u žlici u kojoj je u konkurenciji 15 sudionika pobijedio Tomislav Lakić. U utrci kotrljanja jaja također je pobijedio Tomislav Lakić, a u plesu s jajima pobijedila je Ana Devčić.Ovogodišnje događanje bilo je humanitarno-ekološkog karaktera pod sloganom „Reci ne PVC vrećicama“, tako je Dječji vrtić Dugo Selo tijekom održavanja radionica prodavao ekološke vrećice od biorazgradivog materijala. Sav prikupljen prihod bit će namijenjen za potrebe Vrtića i njihovih malih, vrijednih korisnika. Najuspješnijim ekipama u izradi pisanica uručene su nagrade koje su osigurali Muzej suvremene umjetnosti Zagreb – besplatnu posjetu njihovim prostorima te organiziranu radionicu, Udruženje obrtnika Dugo Selo – didaktičke igračke za vrtiće  i Tvornica keksa i vafla „Koestlin“ d.d. – slatke poklone za sve. Pisanice i radove sudionika radionice građani mogu razgledati u Parku do 12. travnja.

Manifestaciju „U susret Uskrsu“ prati i cvjetna instalacija u centru Dugog Sela, podno sata, koja je postavljena dan ranije. Cvjetna pisanica koja će uljepšava centar tijekom uskrsnih blagdana – ukrašena je, kao i proteklih godina, „dugoselskim bojama“ – žutim i plavim maćuhicama, ukupno 850. Maćuhice su posađene u zemlju kojom je ispunjena unutrašnjost čelične konstrukcije jajeta. Visoko je 2,5 metara, a teško preko 2 tone. Podno pisanice postavljeno je gnijezdo od slame. Voditeljica Ariella najavljuje kako će pisanica biti postavljena do 1. svibnja.

Cjelokupno događanje organizirano je uz potporu Grada Dugog Sela i Turističke zajednice i Grada Dugog Sela, te uz medijsku pratnju Radio Martina i Dugoselske kronike.

[nggallery id=27]