Na Martinu obilježeno Vincekovo: Škare, vino i kobasice za vinorodnu godinu

Vincekovo na Martin bregu (9)

Nakon nedavnog kušanja mladih vina, koja su dobila najbolje pohvale, dugoselski vinogradari i vinari pohodili su gradsko trsje u nedjelju, dan uoči Blagdana sv. Vinka. Na vrh Martina pridošli su brojni ljubitelji vinogradarske tradicije, koji su imali priliku kušati martinsko vino, sami ispeći kobasice na vatri ili pojesti one kuhane. Prva ovogodišnja svetkovina započela je u dobrom raspoloženju a toplo sunce, unatoč zimskom mjesecu siječnju, dodatno je ugrijalo domaćine i goste. Čuli su se zvuci limene glazbe KUD-a Preporod, a potom se zaorila pjesma Preporodovih koledarica. Zvuk zvona označio je početak prve rezidbe vinove loze koju su najavili vinari Udruge „Terra sancti Martini“ – Krešo Šantić, Željko Melić a predvodio ih je vinar Joža Kulaš govoreći prigodne riječi o svecu Vinku i zazivu vinorodne godine.

Tri šibe vinove loze odrezao je predsjednik dugoselske Vinogradarsko-vinarske udruge Boris Mahač . Stavivši ih u vrč, on je šibe povjerio dugoselskom gradonačelniku Nenadu Panianu, u čijem se uredu očekuje pupanje, što će, sukladno vjerovanju, najaviti vinorodnost ove godine. Prethodno tome, predsjednik vinara Mahač i gradonačelnik Dugog Sela Panian, obilato su vinom zalijevali kobasicama okićene trsove vinove loze. A pritom su dobrim vinom i nazdravili.

Škare , vino i kobasice, uz dobru pjesmu i prigodne riječi, trebali bi pridonijeti dobroj rodnosti grožđa i užitnim vinima u završnici. Sudeći po dobrom ozračju, želje bi se trebale ostvariti. Nakon obreda rezidbe zasvirali su tamburaši Glazbene škole Dugo Selo pod ravnanjem prof. Daria Cebića. Dobro raspoložen gradonačelnik Panian s njima je otpjevao „Suzu za zagorske brege“ i najavio vinogradarske poslove u još jednom vinogradu na vrhu Martina, koji postaje vlasništvo Grada. U ovakvom raspoloženju posjetitelji su se zadržali do zalaska sunca, uz glazbu pa i ples, uz vino i kobasice koje su kuhali i poslužili dugoselski vatrogasci. Događaj je posjetila i veća grupa umirovljenika koji su vlakom došli iz Zagreba, a potom pješice na Martin i s Martina. Kao nekad!

Bila je to 22. organizirana svetkovna rezidba vinove loze Martin bregu, gdje se nastavlja vinogradarska tradicija sve dok je onih koji to žele.