Glavni nastup tijekom boravka u prijateljskom francuskom Kantonu Saint Simone pobrao ovacije

Protekla dva dana boravka i posjete dugoselskih predstavnika prijateljskom Kantonu Saint Simoneu protekao je u odličnom raspolozenju i atmosferi. Glavna svečanost održana je u nedjelju, 21. listopada u dvorani G. Philipe u Montescourt-u kada su učenici Osnovne glazbene škole i članovi KUD-a Preporod održali višesatni nastup oduševivši lokalnu publiku svojom izvedbom i energijom kojom su zračili. Učenici dugoselske Glazbene škole, među kojima su dobitnici nagrada na državnim i medunarodnim natjecanjima (najveći uspjeh u dvogodišnjem radu škole izvrstan je plasman na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Beču održanom u lipnju sa osvojenih pet prvih mjesta) predstavili su Francuzima tradicionalni hrvatski instrument – tamburicu. Upravo na nekoliko vrsta ovog instrumenta učenici su izveli izvorne hrvatske pjesme – Rožica si bila, te skladbe Vivaldija, Matza, Skolovskog, Darija Cebića – ravnatelja dugoselske Glazbene škole te drugih. Osim na tamburici mlade glazbene snage Dugog Sela, među kojima su učenici od 10 do 16 godina, predstavile su se i na flauti, kontrabasu i klaviru. Sve njih na klaviru je pratila Marta Šimunovic. Ravnatelj Dario Cebić zahvalio se svima, te upoznao domaćine s radom Škole i odličnim rezultatima koje postižu samo nakon dvije godine rada.

U glazbenom dijelu programa prezentiran je i rad francuskih učenika, izvevši skladbe na flauti, klaviru te rock i jazz na električnim i akustičnim gitarama koje je predvodio ravnatelj njihove škole Nicolas Diot.

Nakon toga je uslijedio dvosatni sat nastup našeg stoljetnog kulturno-umjetničkog društva impresioniravši domaćine bogatstvom narodne baštine u plesovima i pjesmama, ali i ljepotom izvornih narodnih nošnji koje Preporod ima u svom vlasništvu. Tom prilikom su izveli pjesme i plesove Baranje, Like, Zagorja, Sesvetskog Prigorja, Turopolja te bunjevačkih Hrvata. Uz ovacije Francuza skandiravši na hrvatskom «Još, još!» – Preporodaši su ponovili ples Bunjevac da bi na kraju izvedbom pjesme «Ne dirajte mi ravnicu» koja je posebno draga našim francuskim prijateljima, zaključila nastup.

Pri kraju večeri članovi Biciklističkog kluba iz Saint Simone-a održali su prezentaciju o tijeku njihovog maratonskog puta od Saint Simone-a do Dugog Sela, ukupne duljine 1500 kilometara, koji su prošli u lipnju ove godine. Isti put, namjera je, trebali bi proći i dugoselski biciklisti iz BK Dugo selo 2001. Ovime se suradnja prijateljskih gradova proširuje i na druga područja, kao što je sport, vatrogastvo (posjeta dugoselskih vatrogasaca Kantonu prosle godine), a kasnije bi mogla uključiti i razmjenu studenata te ugošćivanje djece. Potpredsjednica Zajednice Kantona Saint Simone Danielle Lanco izrazila je zadovoljstvo našom petogodišnjom suradnjom podsjetivši sve na niz susreta koji su se orgnizirali tijekom tog razdoblja. Posebno joj je drago što su ovaj put došli mladi u koje ona posebno vjeruje da će i dalje graditi francusko-hrvatske odnose na nivou lokalnih zajednica. «Dugo Selo je mladi grad, kako po godinama osnutka, tako i prema dobnom prosjeku stanovništva koji u njemu živi – 1/3 stanovništva je mlađa od 29 godina», kazao je zamjenik gradonačelnika Ivan Gereci, dodavši da naš grad već godinama drzi poziciju drugog grada u državi po broju rođenih. Ispričavši gradonačelnika zbog nemogućnosti dolaska proslijedio im je njegove pozdrave te uručio prigodne darove iz Dugog Sela.

Svima se obratio i predsjednik Odbora za bratimljenje Jean-Marie Gondry koji je zaslužan za besprijekornu organizaciju ovog susreta, te ujedno jedan od začetnika i inicijator prijateljevanja Francuza i Dugoselaca. U aranžmanu članova Odbora dugoselskim predstavnicma sljedećeg dana organizirali su izlet u Pariz gdju su posjetili Eiffelov toranj, crkvu Notre Dame, a u vožnji brodom Seine-om mogli su razgledati druge važne lokalitete francuske metropole.

Za današnji posljednji dan boravka planiran je još jedan nastup u Grugies-u gdje ce ih dočekati predsjednik Zajednice općina Saint Simone Ronald Renard, nakon čega će se uputiti za Hrvatsku. Dolazak u Dugo Selo se očekuje sutra u poslijepodnevnim satima.