Gibanica

DIZANO TIJESTO
2 dag kvasca
5 dag šećera
4 žumanjka
1 vanilin šećer limunova korica
4 dl mlakog mlijeka -malo mlijeka uzeti za kvasac a u preostalom otopiti 14 dag maslaca (margarina, masti ili ulja)
55 dag brašna, sol 1 žumanjak
2 žlice ulja za premazivanje

Umijesiti glatko tijesto, dobro ga rukama izlupati i ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se dobro digne. Dignuto tijesto razdijeliti na 4. dijela, svaki dio izvaljati dva prsta debelo, namazati rastopljenim maslacem premazati 2 prsta debelo nadjevom, saviti, premazati masnoćom i staviti u namašćen pleh (ovo ponoviti i sa preostale 3 štruce), namazati istučenom smjesom žumanjka i ulja ostaviti na toplom još petnaestak minuta te opet premazati žumanjkom i staviti u dobro ugrijanu pećnicu. Peći oko 1 sat, najprije na temperaturi od 180°, a kad dobije lijepu boju smanjiti na 150°. Kad je kolač pečen ostaviti ga da malo odstoji te okrenuti i zamotati u krpu.

NADJEV OD ORAHA ILI MAKA
pola kg mljevenih oraha ili maka
šećer
cimet
klinčić
snijeg od 2 bjelanjka
limunova korica

Kuhati mlijeko sa šećerom, dodati orahe ili mak i skinuti sa štednjaka.

NADJEV OD SIRA
veliki svježi sir
4 vanilin Šećera
3 žlice šećera
4 jaja
malo maslaca
2 žlice griza
limunova korica

Sve dobro izmiješati.

NADJEV OD ROGAČA
Pola kg mljevenog rogač
Pola litre dobrog vina
4 žlice rastopljenog maslaca
1 i pol dl meda
1 jaje
limunova ili narančina korica

Sve dobro izmiješati.

Ohlađenom nadjevu dodati mirodije, a po želji snijeg