Dugoselski Fašnik u znaku Zečića, Frizera i Dugoselca u svemiru

Iako je ovogodišnji dugoselski Fašnik izostao za povorku odraslih grupa maškara, povorka malih maskiranih grupa u svom šarenilu i veselju, te uz pratnju Limene glazbe KUD-a Preporod i Dugoselskih mažoretkinja, pokazala je svima tko se najviše veseli maškarama. Djeca iz dječjih vrtića – Dugo Selo, Buba-Biba i Didi te učenici Osnovne škole Josipa Zorića, zahvaljujući trudu i angažmanu svojih teta i učiteljica pokazali su svoju kreativnu stranu u osmišljavanju i izradi maski, te u samoj prezentaciji. Dječja karnevalska povorka sedam grupa i oko 200-tinjak djece krenula je sa sajmišta, Sajmišnom ulicom prema Kolodvorskoj do Arcusovog trga gdje je održan program Dugoselskog fašnika i ocjenjivanje grupa. Svaka od maskiranih grupa predstavila se uz pjesmu ili ples nastojeći što više impresionirati Fašnički sud sastavljen od predstavnika Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, KUD-a Preporod i Savjeta mladih Grada Dugog Sela. A odluka Suda na kraju, doznali smo, bila je jednoglasna – prvo mjesto u kategoriji dječjih vrtića  dobila je skupina Zečići iz Dječjeg vrtića DIDI, drugo Ptičice iz DV Dugo Selo. Moramo još spomenuti kako su sudjelovale skupine Slova abecede iz DV Dugo Selo, Proljeće DVD Buba-Biba i Djeca svijeta DV DIDI. Najbolja skupina u kategoriji učenika osnovnih škola bili su Mali Frizeri  OŠ Josipa Zorića, dok su Pauci iz 4. c razreda iste škole vjerojatno malo „preplašili“ suce tako da su ostali bez nagrade. Suci su također ocjenjivali i pojedinačne maske koje su se jučer mogle vidjeti na Arcusovom trgu. A bilo ih doista najrazličitijih – od Teletubbiesa, Crvenkapice, Pipi Duge Čarape, princeza, Indijanaca, kauboja, klauna, gusara, vojnika, pa do kornjače, lavića, piceka, jelenka, zečića, žabice, a bio je tamo i jedan mali fratar s dudicom. Kako je Fašnički sud odlučio prvo mjesto osvojio je Dugoselac u svemiru – maska koja je svima privukla pažnju s obzirom da su svi pokušavali odgonetnuti kako taj Dugoselac lebdi, a on je bio i u pratnji malog pekinezera koji je također imao prvu astronautsku masku. Drugu nagradu osvojila je preslatka mala Buba-mara, dok je treće mjesto osvojila Vještica. Svim nagrađenim grupama nagrade je podijelio zamjenik gradonačelnika Ivan Gereci te ujedno zamjenik predsjednika dugoselske Turističke zajednice, organizatora manifestacije uz Pučko otvoreno učilište Dugo Selo.

Novčane nagrade dodijeljene su skupinama, prvonagrađena 1.500 kn , druga 1.000 i treća 500 kuna, a pojedinačne maske bile su nagrađene slatkim darovima. Naravno, kakav bi to Fašnik bio, a da nema krafni – a one su podijeljene svim sudionicima fašničke povorke, dok su svim ostalim maškarama članovi Savjeta mladih dijelili su slatkiše.

A za sve odrasle, roditelje ponuđene su fašničke novine – izvorna informativna tiskovina Fašničke republike Dugo Selo – „Smrdljivi Martin“. Tradicija izlaženja Smrdljivog Martina se nastavlja u izdanju Pučkog otvorenog učilišta, a ovogodišnji broj u detalje prati vruću temu hrvatske političke društvene scene – uvođenje zdravstvenog odgoja. U Fašničkoj republici zdravstveno odgoj uvodi se za SVE, što će, procjenjuje Smrdljivi Martin, dovesti do novog populacijskog buma! Novi Smrdljivec donosi i ostale tekstove koji pokrivaju, najčešće područje politike, no donosi i top liste – književne, filmske, i samu top listu ovogodišnjeg dugoselskog Fašnika. Novi broj Smrdljivca dijeli se u bescjenje.