Dugom Selu prva oznaka svetomartinskog puta u Hrvatskoj

U nazočnosti gostiju iz Francuske, koji su u petak biciklima prošli put od 1.500 kilometara do Dugog Sela, jučer je na vrhu Martin brega, podno svetomartinske crkve svečano otkrivena oznaka svetomartinskog puta – prva takva oznaka u Hrvatskoj. Nakon što je 2007. godine Grad Dugo Selo postao prvi hrvatski grad koji je bio obilježen Stopom svetog Martina – naš grad se ove godine uključio u još jedan projekt Kulturnog centra iz francuskog Toursa kojim se uključio u Kulturni itinerer Vijeća Europe. „Ovime se simbolično vraćamo tamo gdje i pripadamo – u Europu u koju ćemo točno na današnji dan sljedeće godine i službeno pristupiti“, kazao je tom prilikom zamjenik gradonačelnika Ivan Gereci. Svečanom otkrivanja nazočila je dr.sc. Antonija Zaradija Kiš i potpredsjednica francuskog Kulturnog centra dr.sc. Ines Sabotič koje su idejne začetnice projekta. Dr. Sabotič tom prilikom je izrazila zadovoljstvo što je Dugo Selo ponovo prepoznalo značaj njihovog projekta, izrazivši zahvalnost. „Ovo je prva oznaka buduće auto pješačke ceste kojom ćemo korčiti Europi, i ona k nama, a sve u čast sveca koji nas sve spaja na budućoj kulturnoj ruti – Svetog Martina“, istaknula je Sabotič. Dugoselski župnik Slavko Kresonja podsjetio je na važnost sveca Martina – koji 17. stoljeća nakon svoje smrti uspijeva ujedinjavati narode Europe „njegov plašt koji je pružio dobrotu, skrb, prijateljstvo siromahu – sada to isto pruža nama“, kazao je Kresonja.

Kamena oznaka koja je postavljena kod crkve označava četiri strane svijeta, a označena strana usmjerava nas prema Toursu, mjestu gdje je sv. Martin zaređen biskupom, gdje je njegovo posljednje počivalište. Oznaka je osmišljena po uzoru na identične miljokaze iz 4. Stoljeća, iz vremena sv. Martina, a koji su se postavljali duž rimskih cesta. Kameni stup D st M izrađen je od prirodnog materijala, bračkog kamena, koji je gradu Dugom Selu donirala majstorska klesarska radionica iz općine Selca-Sumartin, jedno od pet lokalnih jedinica uključeno u projekt: Grad Dugo Selo, Općina Virje, Općina Šolta – Bratovština sv. Martin Donje Selo i Općina Tar Vabriga u Istri, a ove godine uključit će se i Breznički Hum kao prva župa od četiri koje slave ovog sveca u Varaždinskoj županiji.

Jučerašnjoj svečanosti prisustvovali su gosti Grada iz Francuske – četrnaestero biciklista i njihova logistička pratnja predvođena predsjednikom Odbora za bratimljenje s Gradom Dugim Selom Jean-Marie Gondryem iz Kantona Saint-Simone, zatim nazočili su načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić, načelnik općine Martinska Ves Ivica Dadović, zamjenica gradonačelnika Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnik općine Velika Trnovitica Ivan Marković te tajnik udruge Bratovština Sveti Martin iz Donjeg sela sa Šolte Vinko Blagaić. Od domaćina tu su bili predsjednik Gradskog vijeća Dugog Sela Stjepan Bertek, članovi Biciklističkog kluba Dugo Selo 2001, a svojim nastupom svima su se u programu predstavili i naši članovi KUD-a Preporod.