Dok čeka suglasnosti od nadležnog ministartsva TZ ipak radi

U gradskoj Vijećnici je u četvrtak održana sjednica Turističkog vijeća, odnosno Skupština Turističke zajednice Grada Dugog Sela. Naime, na snazi je Novi zakon o turističkim zajednicama, no još nisu doneseni podzakonski akti i tumačenja tako da se Turistička zajednica nalazi u pravnom vakuumu. No, gradonačelnik kao i tajnica Gradskog vijeća Marija Cesar, su istaknuli kako je sva potrebna dokumentacija vezana uz izradu Statuta pripremljena i proslijeđena nadležnom ministarstvu te se samo čeka suglasnost i donošenje potrebnih pravilnika.

Sjednica je počela verifikacijom zapisnika s prethodne sjednice, a nastavila se prikazom rada i financijskog poslovanja Turističke zajednice u 2009.-oj godini. Zvjezdana Budor Klarić je navela kako su sve planirane kulturne, sportske, gospodarske i brojne druge manifestacije uspješno održane, a bilo je i onih nepredviđenih kao što su razne «templarske» aktivnosti te boravak Gradskog  puhačkog orkestra grada Drniša, koji su dodatno uveličale proslavu obljetnice Grada. Za realizaciju svih događanja je potrošeno 7% više nego je planirano-planirano 450.000,00 a potrošeno 482.683,57, no zahvaljujući prenesenom iznosu iz 2008. godine, kao i prihodima iz turističke članarine, boravišne pristojbe i prihoda od prodaje ulaznica za emisiju «Lijepom našom», donacijama i dotacijama te kamatama po viđenju, se u konačnici ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 4.514,76kn.

Gradonačelnik se osvrnuo na brojne uspjehe Grada u 2009. godini i naglasio kako je protekla godina bila jubilarna te su brojne održane  manifestacije i koštale, no ove godine neće biti toliko događaja tako da se navedeni troškovi mogu samo smanjiti, što je potvrđeno i prijedlogom programa rada za 2010.godinu. Ivan Gereci je  u nastavku sjednice naveo kako je u planiranim aktivnostima obuhvaćena cijela godina, a ne samo zadnji dio kao što je do sada bila praksa. Naime, svaki mjesec će se održati planirane manifestacije koje će uvelike obogatiti kulturu i gospodarstvo Grada. Među novitetima je uspostavljeno prijateljstvo s gradom Biogradom i francuskim gradom Toursom , sadržajno sažimanje Dugoselskih jeseni u dva tjedna(početkom rujna), te održavanje Smotre folklora koja će najvjerojatnije poprimiti međunarodna obilježja.

Želimir Dopuđa je dao prijedlog da se u program rada Turističke zajednice, simboličnom potporom od 2000,00 kn,  uvrsti i blagoslov motora Moto kluba «Sveti Martin Dugo Selo» koji će se održati početkom travnja te već sada ima 300-ak prijavljenih vozača.

Nazočni nisu vidjeli ništa sporno u navedenom prijedlogu te je zamjenik gradonačelnika Gereci naglasio kako će sve detalje dogovoriti s predsjednikom kluba.

Među ostalim prijedlozima je bio i onaj od strane samog gradonačelnika. Naime, predložio je «medarima» kako bi bilo lijepo u prostorima Županijske turističke zajednice izložiti tradicionalne proizvode kao što su med, rakija od meda, svijeće i sl, što je naišlo na pozitivno odobravanje svih sudionika.

Sjednica Turističke zajednice Grada Dugog Sela je završila pohvalama sudionika kako na dosadašnjem radu tako i na plan