5. Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva donio mnoštvo zanimljivosti

Peti po redu Sajam obrtništva i poduzetništva, koji se već tradicionalno odvija u Dugom Selu, i ove je godine svečano otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Da Sajam prerasta dugoselske okvire i okvire Zagrebačke županije govori činjenica da se na Sajmu okupilo preko stotinjak izlagača i to iz različitih dijelova Hrvatske, a koji su prezentirali tijekom tri dana održavanja. Sajam, koji je bio prodajnog karaktera, a održao se u Gradskoj sportskoj dvorani, okupio je brojne posjetitelje, a donio je i mnoštvo zanimljivih programa tijekom trodnevnog održavanja.

Poseban gost Sajma te ujedno i jedan od izlagača bio je i grad prijatelj Biograd na Moru koji je zanimljivim programom zainteresirao Dugoselce.[scrollGallery id=9 start=5 autoScroll=false thumbsdown=false]

Svečanim trenucima otvorenja Sajma doprinio je VA «Duga», a u nastavku su uslijedile brojne zanimljivosti. Tako su se mogle pogledati brojne revije, bilo modne ili revije frizura, nastupi Dugoselskih mažoretkinja i plesnog kluba Lana, prezentirale su se brojne udruge s prigodnim degustacijama, a posebno zanimljivo bilo je i krštenje mošta u izvođenju Josipa Kulaša i KUD-a «Preporod» nakon čega je uslijedio koncert Gazda. Svečano zatvaranje Sajma je održano u nedjelju u 18 sati na kojem su nastupili KUD «Tančec» iz Rugvice i KUD «August Cesarec» iz Brckovljana, a tom prilikom dodijeljena su priznanja i zahvalnice sudionicima Sajma. Završetak Sajma obilježen je i Baladama Petrice Kerempuha u izvođenju Adama Končića, što je ujedno i rođendanski poklon Gradu od Rotary kluba Dugo Selo.

Okrugli stol zainteresirao obrtnike i poduzetnike

Okrugli stol na temu: Poticanje razvoja obrtništva i poduzetništva je zainteresirao mnogobrojne poduzetnike i obrtnike koji su po završetku uvodnih izlaganja postavljali brojna pitanja. Načelnica u Upravi za obrt Ministarstva gospodarstva Durđica Vukovarac u uvodnom izlaganju je govorila o provedbi Operativnog plana Ministarstva u 2010. godini te sredstvima koja su dodijeljena iz proračuna, a sve za razvoj obrtništva i poduzetništva. Moglo se je čuti kako je po Operativnom planu poticanja malog i srednjeg poduzetništva dodijeljeno oko 29 milijuna kuna bespovratnih potpora od čega je 236 tisuća kuna izdvojeno upravo za Dugo Selo. Da se Dugo Selo nije prepustilo negativnom trendu pada obrtništva govore i mnogobrojne pohvale iznesene na račun dobre suradnje lokalne samouprave i Dugoselskih obrtnika. Iako je kriza uzela maha i u Dugom Selu pa je zabilježen pad broja obrtnika od 10,82 posto u odnosu na prošlu godinu, odmah se je krenulo s brojnim mjerama, poput smanjenja prireza, oslobađanja plaćanja dijela komunalne naknade, mogućnosti plaćanja komunalnog doprinosa na rate, a sve s ciljem pomoći obrtnicima na području Dugog Sela.

Festival mladih okupio brojne talentirane izvođače

U sklopu 5. sajma obrtništva i poduzetništva, a u organizaciji Savjeta mladih Grada Dugog Sela održan je Festival mladih koji je okupio mnogobrojne talentirane izvođače, a sa željom da se pokažu Dugoselskoj publici. Unatoč velikoj konkurenciji stručni ocjenjivački sud pobjednikom kada je riječ o kategoriji solo vokala je proglasio Nives Holajn, drugo mjesto pripalo je Magdaleni Perković, a treće Zvonimiru Vargi. U kategoriji bendova prvo mjesto osvojili su Maya feat. Sideburns, drugo mjesto 3 Sixty, a treće Sliryc 33. U kategoriji dueta prvo mjesto su zauzele Double A, a drugo Karla Ljubičić i Josipa Maras.

Na Festivalu se okupila uglavnom mlađa publika koja došla je poslušati mlade izvođače te ih bodrila tijekom cijelog natjecanja. Nagrade i priznanja pobjednicima su uručili Ivan Gereci, zamjenik gradonačelnika i Valentina Krčmar predsjednica Savjeta Mladih.

Prilično zanimljiv program unutar Sajma bio je i Međunarodni festival tamburaške glazbe koji se po prvi puta održao, a iza kojeg stoji novootvorena Glazbena škola Dugo Selo. Festival je okupio brojne natjecatelje, a posjetitelji su mogli uživati u tamburaškim izvedbama tijekom cijelog popodneva. Tako su pobjednici, prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija, u prvoj kategoriji solista do 16 godina Kristina Tokić, u drugoj kategoriji solista Zoran Kardum, u kategoriji Tamburaških sastava prvo mjesto su zauzeli Kristina Blažinović i Banda odabrana Zagreb, a u četvrtoj kategoriji Tamburaških orkestara prvo mjesto je zauzelo Studentsko kulturno umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić Zagreb.